Martin Andersen Nexøs plads i Viden- og kulturparken


Materialer
Sort teglstensbelægning (blådæmpet Pedersen Tegl)
Træbroer, - platforme, - belægninger (asorbé), kantet med metalprofiler og varieret med felt i pigstensbelægning samt en gabionsvæg mod naboboligbebyggelse.
Bassin med sten og åkander. ”Bede” med pampasgræs, himalayabirk og stjernemagnolie. Enkeltstående spidsløn i partier med træriste. Bunddække af vedbend og bjørnegræs.
En bevaret række popler mod Fredensgade.
Ovaler med opholdsrum med bænke, spejldam kantet med rødt grus og kuglerubiner, dufthave med uægte jasmin og lavendel, græsbakke med små fyrretræer, partier med blodbøg og taks, ligusteromkransede ovaler til affaldscontainere og cykelstativer.
Belysning: Stjernekasteramatur
.

Placering i byen
Hillerød bymidte, syd for indkøbscenteret Slotsarkaderne, mellem biblioteket og kulturværkstederne.
Martin Andersen Nexøs Plads er en del af kulturaksen i Hillerød, der også inkluderer Folkemuseet, Støberihallen, Hillerød Musikskole og gallerier.


Realisering
Bygherre: Hillerød Kommune
Arkitekter: Claus Bjarrum Arkitekter (hoveddisposition og bygninger)/Stig Lennart Andersens Tegnestue (Bibliotekshave)
Totalentreprenør: Skanska
Etableret: 2000-2001


Vision og motivation
Bygningerne, der tidligere rummede byens slagteri, er renoveret og delvist ombygget til et viden- og kulturcenter med kommunens hovedbibliotek, og kulturværksteder med større og mindre lokaler til koncerter, udstillinger, arrangementer, møder, foreningsliv m.v.

Idégrundlaget i hoveddispositionen var at gendigte den klassiske bibliotekshave som en smuk, moderne have, der kan tåle mange forskellige menneskers varierede brug. Den skulle kommunikere det samarbejde, stedet initierer til mellem græsrødder, organisationer, offentlig service, handel og erhverv. Det er blevet en serie ude- og haverum, hvor nogle fungerer som stille grønne haver man ser ud på fra biblioteket eller vegeterer i, og andre understøtter leg og aktivitet eller fungerer som en scene for alle aldersgrupper, hvor det spraglede kulturliv siver ud på pladsen fra Truckhallen i Kulturværkstederne.

Pladsen har fået Kulturministeriets Tilgængelighedspris, da der er tænkt ramper, broer og ledelinjer ind på en smuk og harmonisk måde.

luk næste
© www.juulfrost.dk Refshalevej 147 - 1432 København K T +45 32 95 95 78 F +45 32 95 95 79 E byensrum@juulfrost.dk